Beenlengteverschil

Bij een beenlengteverschil is het ene been langer dan het andere been, hierdoor ontstaat er een scheefstand in het bekken. Veel mensen hebben een beenlengteverschil maar ervaren hier geen klachten van. Bij kinderen zien wij regelmatig een beenlengteverschil, doordat benen niet gelijkmatig groeien. Daarnaast kan het ook op latere leeftijd ontstaan, vaak na een nieuwe heup- of knieoperatie blijft een verschil in beenlengte achter. Ook kan artrose in bepaalde gewrichten voor een verschil in beenlengte zorgen.

Indien er geen klachten zijn van voeten, knieën, heupen of rug is een behandeling van een verschil in beenlengte niet altijd noodzakelijk. Een relatief klein verschil kan het lichaam zelf goed opvangen, wordt het verschil te groot dan zal het lichaam gaan compenseren in houding en bewegingen. Dit kan op de langere termijn voor klachten en een afwijkende stand van bijvoorbeeld rug zorgen.

Symptomen en kenmerken

  • Mogelijk klachten aan voeten, knieën, heupen of rug
  • Verliezen van evenwicht tijdens lopen
  • Andere mensen kunnen een afwijkend looppatroon zien, bijvoorbeeld waggelen
  • Broekspijpen kunnen aan de ene kant langer zijn dan aan de andere kant

Therapie

De podotherapeut gaat tijdens het onderzoek uw gehele houding en looppatroon controleren. Het is van belang dat er uitgesloten wordt of er sprake is van een beenlengteverschil of dat er mogelijk een blokkade in het bekken zit, waardoor het lijkt dat er een beenlengteverschil is. Indien er een blokkade van het bekken is, zal dit behandeld worden door een manueeltherapeut, chiropractor, osteopaat of orthomanueel arts en is compensatie met een hakverhoging of podotherapeutische zool niet nodig.

Daarnaast is het belangrijk dat bij correctie van een verschil in beenlengte tot ongeveer 1-1.5 cm in de schoen verwerkt kan worden. Wordt het verschil groter dan kan dit door een schoenmaker onder de schoen gemaakt worden.

Herkenbaar of heeft u vragen over deze of een andere klacht?

Neem gerust contact met ons op. Elke werkdag zijn wij telefonisch bereikbaar tussen 8.00-12.00 uur, daarnaast kunt u ons ook bereiken per mail info@podotherapievangelle.com.

Wilt u na het lezen van deze informatie een afspraak maken met een van onze podotherapeuten?

Klik dan op onderstaande knop!

Afspraak maken? Klik hier!
Terug naar overzicht