Hallux valgus

Bij een hallux valgus ontstaat er een verandering in de stand van het grote teengewricht. De grote teen gaat naar buiten wijzen en het eerste middenvoetsbeentje naar binnen. Hierdoor ontstaat een ‘knobbel’ aan de zijkant van het grote teengewricht.

Erfelijkheid is een van de oorzaken voor het ontstaan van een hallux valgus. Een andere oorzaak kan een afwijkende voetstand zijn, waarbij de voet naar binnen kantelt en er meer druk op het grote teengewricht ontstaat. Daarnaast kan het dragen van hoge hakken en te smalle schoenen hieraan een bijdrage leveren. Deze klacht wordt vaker bij vrouwen dan bij mannen gezien.

Symptomen/kenmerken

  • Standsverandering van het grote teengewricht
  • Zwelling, roodheid en/of warmte van het grote teengewricht
  • Stekende en/of brandende pijn ter hoogte van het grote teengewricht
  • Pijn tijdens het dragen van (smalle) schoenen
  • Pijnscheuten in het grote teengewricht tijdens het afwikkelen
  • Verminderde beweeglijkheid van het grote teengewricht

Therapie

De scheefstand van de grote teen kan conservatief niet worden gecorrigeerd, alleen de afwijking van de scheefstand kan worden geremd. Indien een afwijkende voetstand zorgt voor meer druk op het grote teengewricht kan dit door middel van podotherapeutische zolen worden gecorrigeerd en daarmee de druk op het grote teengewricht worden verminderd.

Indien er sprake is van een slijmbeursontsteking kan een tijdelijke vilttherapie of een orthese worden toegepast. Hiermee wordt de slijmbeurs drukvrij gelegd.

Bij hallux valgus klachten is het belangrijk om schoeisel met naden en stiksels ter hoogte van het grote teengewricht te vermijden. Daarnaast zorgen hakken en te smalle schoenen voor meer druk op het grote teengewricht.

Herkenbaar of heeft u vragen over deze of een andere klacht?

Neem gerust contact met ons op. Elke werkdag zijn wij telefonisch bereikbaar tussen 8.00-12.00 uur, daarnaast kunt u ons ook bereiken per mail info@podotherapievangelle.com.

Wilt u na het lezen van deze informatie een afspraak maken met een van onze podotherapeuten?

Klik dan op onderstaande knop!

Afspraak maken? Klik hier!
Terug naar overzicht