Morbus Sever

Morbus Sever, ook wel hielklachten bij kinderen genoemd, is een van de meest voorkomende blessure bij actieve en sportieve kinderen tijdens de groeispurt. Meestal komen deze hielklachten voor tussen de leeftijd van 8 en 15 jaar, meer bij jongens dan bij meisjes. In de groeifase moet het hielbeen in verschillende richtingen groeien. De groeischijf van het hielbeen bevindt zich aan de achterzijde van de hiel. Hier net boven hecht de achillespees aan en sommige vezels lijken door te lopen tot onder de hak. Na het sluiten van de groeischijf, bij meisjes rond de leeftijd van 13 jaar en bij jongens rond de leeftijd van 15 jaar, verdwijnen de pijnklachten.  Er zijn verschillende factoren die een bijdrage kunnen leveren aan het ontwikkelen en het in stand houden van Morbus Sever, zoals: een periode van groei, fanatieke sportbelasting en een afwijkende voetstand.

Symptomen en kenmerken

  • Pijn aan zowel achter-, zij- als onderkant van de hiel
  • Rennen, springen, sporten en langdurig lopen verergert de pijn
  • Kan bij beide voeten tegelijk voorkomen
  • Kan gepaard gaan met ontstekingsverschijnselen zoals roodheid, warmte en zwelling

Therapie

Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van Morbus Sever en daarom ook verschillende behandelmogelijkheden. Voorbeelden zijn tijdelijke rust, tapen, koelen, rek- en stabiliteitsoefeningen, gelhakjes, schoenadvies en podotherapeutische zolen. Uw podotherapeut kijkt samen met het kind en de ouders naar een passende behandeling.

Herkenbaar of heeft u vragen over deze of een andere klacht?

Neem gerust contact met ons op. Elke werkdag zijn wij telefonisch bereikbaar tussen 8.00-12.00 uur, daarnaast kunt u ons ook bereiken per mail info@podotherapievangelle.com.

Wilt u na het lezen van deze informatie een afspraak maken met een van onze podotherapeuten?

Klik dan op onderstaande knop!

Afspraak maken? Klik hier!
Terug naar overzicht