Jumper’s knee

Jumper’s knee, ook wel springersknie genoemd, is een overbelastingblessure van de knie. Het betreft een probleem van de pees die van de knieschijf tot aan de bovenzijde van het onderbeen loopt. De pees kan overbelast raken indien er sprake is van een disbalans in de belasting en de belastbaarheid. Deze klacht komt met name voor bij sporters waarbij veel gesprongen wordt, zoals volleybal en basketbal, maar kan ook bij andere sporten voorkomen.

Symptomen en kenmerken

  •  Pijn aan de voorzijde van de knie, vlak onder de knieschijf
  •  Ontstaat vaak geleidelijk
  •  Pijnklachten tijdens en na het sporten
  •  In een gevorderd stadium kunnen de pijnklachten ook in rust aanwezig zijn
  •  Soms is er vocht in de kniepees aanwezig
  •  Er kan soms sprake zijn van stijfheid van de knie

Therapie

Bij een jumper’s knee is het belangrijk om de belasting te verminderen. Koelen na sportactiviteiten kan verlichting geven. Ook het dragen van stevige sportschoenen met voldoende demping is van belang. De podotherapeut onderzoekt of uw klachten een oorzaak hebben in een afwijkende voetstand, beenlengteverschil, afwijkingen in het looppatroon of in uw schoenen. Indien er sprake is van een afwijkende stand en/of beenlengteverschil kan de podotherapeut podotherapeutische (sport)zolen aanmeten. Deze zolen beïnvloeden de stand van de voeten, knieën en heupen tijdens het staan en lopen. Op deze manier worden de banden, spieren en pezen op een andere manier belast en kan de pijn verminderen. Daarnaast worden oefeningen geadviseerd om de pees van de knieschijf te versterken, indien nodig met behulp van de fysiotherapeut.

Herkenbaar of heeft u vragen over deze of een andere klacht?

Neem gerust contact met ons op. Elke werkdag zijn wij telefonisch bereikbaar tussen 8.00-12.00 uur, daarnaast kunt u ons ook bereiken per mail info@podotherapievangelle.com.

Wilt u na het lezen van deze informatie een afspraak maken met een van onze podotherapeuten?

Klik dan op onderstaande knop!

Afspraak maken? Klik hier!
Terug naar overzicht