Patello-femoraal pijnsyndroom

Het patello-femoraal pijnsyndroom is de medische benaming voor pijn rondom en achter de knieschijf. De pijn treedt op in het patello-femorale gewricht, dit is het gewricht tussen de knieschijf (de patella) en het bovenbeen (het femur). De knieschijf beweegt door de groeve van het bovenbeen. Indien de knieschijf niet goed kan bewegen door deze groeve kunnen er pijnklachten ontstaan. Deze pijn kan optreden bij belasting zoals; wandelen, sporten, traplopen, hurken, hardlopen, fietsen en geeft vaak problemen bij lang zitten met gebogen knieën. Voor het ontwikkelen van het patello-femoraal pijnsyndroom spelen vaak meerdere factoren een rol.

Mogelijke oorzaken

  • Hoeveelheid belasting (te veel of te weinig)
  • Hypermobiliteit van het lichaam
  • Verkeerd schoeisel
  • Standsafwijkingen van de voet, knie en/of heup
  • Spierzwakte bovenbenen, bekken en/of verminderde rompstabiliteit

Symptomen en kenmerken

  • Pijn rondom de knieschijf
  • Pijn tijdens buigen van de knie, zoals bijv. hurken, traplopen en fietsen
  • Toenemende belasting geeft meer klachten

Therapie

De podotherapeut onderzoekt het looppatroon, de voetfunctie en kijkt onder andere naar de stand van uw voeten, benen, knieën en lage rug. Om de juiste werklijn van de knieschijf in de groeve van het bovenbeen te bewerkstelligen kunnen er podotherapeutische zolen worden aangemeten. Deze corrigeren de afwijkende voet- en kniestand en verbeteren het looppatroon. Tevens wordt er indien nodig een schoenadvies gegeven. Daarnaast kan behandeling van het patello-femoraal pijnsyndroom gepaard gaan met het versterken van de bovenbeenspieren en verbeteren van de stabiliteit rondom bekken en romp, dit kan in combinatie met fysiotherapie. Tevens is het belangrijk om tijdelijk de beweging die de pijn in de knie veroorzaakt zoveel mogelijk te verminderen.

Herkenbaar of heeft u vragen over deze of een andere klacht?

Neem gerust contact met ons op. Elke werkdag zijn wij telefonisch bereikbaar tussen 8.00-12.00 uur, daarnaast kunt u ons ook bereiken per mail info@podotherapievangelle.com.

Wilt u na het lezen van deze informatie een afspraak maken met een van onze podotherapeuten?

Klik dan op onderstaande knop!

Afspraak maken? Klik hier!
Terug naar overzicht