Shin splints (springschenen)

Shin splints is een verzamelnaam van verschillende overbelastingblessures aan het onderbeen. Het wordt veelal gezien bij hardlopers, militairen en sporten waarbij veel wordt gesprongen zoals volleybal en basketbal. De krachten die op het onderbeen ontstaan tijdens het sporten, kunnen een stressreactie geven op het bot. Verkeerd schoeisel en een te snelle opbouw of intensief trainen kan hierop van invloed zijn. Er kan ook sprake zijn van te hoge trekkrachten van de onderbeenspieren aan het bot. Dit kan onder andere komen door een afwijkende voetstand of looppatroon.

Symptomen en kenmerken

  • Stekende, zeurende pijn tijdens wandelen of sporten
  • Pijn bij veel springen
  • De pijn bevindt zich aan de binnenkant van het scheenbeen
  • Bij hevigere klachten kan de pijn continu aanwezig zijn

Therapie

De pijnklachten bij shin splints worden veelal veroorzaakt door overbelasting. Het is daarom belangrijk om hier rekening mee te houden. Pas uw belasting aan en houd voldoende rust, tevens wordt koelen geadviseerd. De podotherapeut onderzoekt het looppatroon, de voetfunctie en kijkt onder andere naar de stand van uw lichaam. Om de trekkrachten van de binnenste onderbeenspieren op het scheenbeen te verminderen kunnen er podotherapeutische zolen worden aangemeten. Hiermee wordt de afwijkende voetstand gecorrigeerd en het looppatroon verbeterd. Door de veelzijdigheid van het probleem zijn er verschillende therapievormen, zoals schoenadvies, (medical)taping, rekoefeningen en stabiliteitsoefeningen. Dit vaak in combinatie met fysiotherapie.

Herkenbaar of heeft u vragen over deze of een andere klacht?

Neem gerust contact met ons op. Elke werkdag zijn wij telefonisch bereikbaar tussen 8.00-12.00 uur, daarnaast kunt u ons ook bereiken per mail info@podotherapievangelle.com.

Wilt u na het lezen van deze informatie een afspraak maken met een van onze podotherapeuten?

Klik dan op onderstaande knop!

Afspraak maken? Klik hier!
Terug naar overzicht