Hielspoor

In de volksmond worden de termen hielspoor en fasciitis plantaris (peesplaatonsteking) vaak door elkaar gebruikt. Bij beide gevallen is er pijn aan de onderzijde van de hiel aanwezig.

Een peesplaatontsteking is een irritatie van de peesplaat onder de voet. In de meeste gevallen ontstaat dit als gevolg van een overbelasting, waarbij een te grote trekkracht aan de pees heeft plaatsgevonden. Een hielspoor is een ‘doorntje’ aan het hielbeen dat zich gevormd heeft door kalkafzetting. Dit bevindt zich meestal aan de voorzijde/onderzijde van het hielbeen ter hoogte van de aanhechting van de peesplaat. De klacht wordt vaak gezien bij mensen met een staand en/of lopend beroep, hardlopers, zwangere vrouwen en vrouwen die in de overgang zijn.

Symptomen/kenmerken

  • Stekende en/of zeurende pijn aan de onderkant de hiel tijdens het staan en lopen
  • Pijn in de voetholte
  • Ochtendstijfheid
  • Startklachten
  • Klachten zijn belasting afhankelijk
  • Verhoogde spanning in de kuitspieren

Therapie

Het is belangrijk dat de stand van het hielbeen wordt beoordeeld. Een afwijkende stand kan namelijk invloed hebben op de structuren rondom het hielbeen. Zowel voor hielspoor als een peesplaatontsteking is het belangrijk dat de voet wordt ondersteund door middel van podotherapeutische zolen. Hierdoor wordt de trekkracht op de peesplaat verminderd. Ook stevig schoeisel met demping in de achtervoet speelt hierbij een belangrijke rol. Rekoefeningen van de kuitspieren, taping en shockwave therapie kunnen ook verlichting van de pijn/klachten geven.

Herkenbaar of heeft u vragen over deze of een andere klacht?

Neem gerust contact met ons op. Elke werkdag zijn wij telefonisch bereikbaar tussen 8.00-12.00 uur, daarnaast kunt u ons ook bereiken per mail info@podotherapievangelle.com.

Wilt u na het lezen van deze informatie een afspraak maken met een van onze podotherapeuten?

Klik dan op onderstaande knop!

Afspraak maken? Klik hier!
Terug naar overzicht